donderdag 5 juli 2012

(05-07-'12) Higgs

'We weten dat het zichtbare slechts 4% van het Universum uitmaakt'.
Dit is een van de vele opmerkelijke uitspraken in de documentaire die gisteravond werd uitgezonden naar aanleiding van het -zo goed als bewijs- van het bestaan van het Higgsdeeltje. Het Higgsdeeltje dat ze hebben gevonden met de deeltjesversneller bij het CERN,  het Europees Centrum voor Kernonderzoek in Genève.

Wat is het Higgsdeeltje?
De Britse natuurkundige Peter Higgs heeft berekend dat er een deeltje moet bestaan dat alle andere deeltjes massa geeft. Het is het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het deeltje, een zogeheten Boson, wordt naar hem vernoemd.  (Bron)

Het is een wetenschappelijk verhaal waarvan ik, en de meesten met mij, de helft niet kan volgen. Neemt niet weg dat het fascinerend is.

Hebben we het hier over het ontstaan van het Universum?
In mijn visie bestaat alles uit energie, en energie is onder andere beweging. Wij, mensen op aarde zijn energie, met een bewegingssnelheid die onze massa compact, dicht maakt. Hierdoor zijn wij tastbaar, hebben we vorm.  Overledenen zijn dezelfde energie maar met een andere bewegingssnelheid waardoor zij minder tastbaar en voor de meesten niet zichtbaar zijn.
Wat bewijst nu het Higgsmodel?
Er werd lang aangenomen dat een vacuum leeg is, maar nu weten we dat dit niet zo is. Een vacuum bestaat uit trillingen, bewegende energie. Wanneer ik het goed heb begrepen zijn de Higgsdeeltjes het begin van massa. Wanneer de snelheid van de bewegende energie hoog genoeg is , vandaar de 27km lange deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC),  ontstaat een botsing waaruit massa ontstaat.
Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het deeltje is een van de bouwstenen van het leven.(Citaat)

Hebben we het hier over het ontstaan van het Universum?
Nee, dat niet, maar we zijn weer een belangrijke stap verder in de zoektocht. Het bewijs van het Higgsdeeltje is weer een basis voor verder onderzoek.
Je kunt je afvragen of de magie van het leven verdwijnt wanneer je de oorsprong van massa kunt verklaren... Ach, wat mij betreft blijft er genoeg magie over. Kijk maar stuk voor stuk naar de betrokken wetenschappers in de documentaire, hun ogen stralen zo'n enthousiasme en gretigheid uit, zoals  kinderen die magie ondergaan.






















In hoeverre verdwijnt de magie wanneer je dingen kunt verklaren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten