zaterdag 23 juni 2012

(23-06-'12) Leven van de wind.

 
Als jong meisje had ik één grote wens: Leven van de wind. Vele jaren later ben ik nog steeds op zoek naar de betekenis van 'leven van de wind'. Het is pas sinds kort dat ik me realiseer dat dit mijn zoektocht is. Volgens de encyclopedie betekent 'leven van de wind', 'Van weinig geld leven'. Dat kan een betekenis zijn, maar dat is niet wat ik zoek.

Er komen langzaamaan een aantal associaties die gevoelsmatig in de goede richting gaan. 
Een van die associaties is met een andere draad die ik in mijn leven begin te ontdekken en heeft met verhalen te maken. Verhalen en Ver- Halen. Niet voor niets noemde ik het boekje waarin ik mijn schilderijen bundelde 'Verhalen', en het boekje met Humble-tekeningen en quotes noemde ik 'Fluisteringen'. Ik deed dat niet bewust en zag het verband pas nadat ik het tweede boekje Fluisteringen had genoemd.

Verhalen in woord en beeld. Verhalen horen, zien, vertellen, schilderen. Verhalen opvangen en doorgeven. Woorden in de wind en woorden op de wind. 

Ik kwam een mooie tekst tegen van Nanda Huneman: Schrijven is een combinatie van  het ploeteren tegen de wind in – eindeloos herschrijven, denken, schrappen, draaien. En van meestromen met de wind  – genieten van wat komt en dan overvallen worden door een geweldige ingeving.

Zo is ook het thema van Oerol dit jaar: De wind voert het woord. Ik lees dit als 'De wind voert het woord mee'. Zoals ik hier boven aangaf  zijn verhalen al aanwezig, rondom ons en in ons, een schrijver hoeft ze alleen maar op te vangen en door te geven.

Een queeste is een zoektocht; in het bijzonder een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak. Een avontuurlijke, lange reis, met helpers en grote hindernissen (natuurfenomenen, monsters en vijanden) zijn standaardingrediënten. Een queeste is vaak een metafoor voor de zoektocht naar wijsheid, die door de zoekers wordt gevonden door de ervaringen die ze tijdens het zoeken opdoen. De vraag wat Leven van de wind voor mij betekent, is mijn queeste.

Een andere asociatie is voor mij met het spirituele. Het verhaal dat ik onder andere met Humble™ wil vertellen is de boodschap van de onvoorwaardelijke Liefde. Een citaat dat ik in dit verband tegenkwam is: De derwisjen geloven dat liefde een projectie is van de essentie van God op het universum. Beginnelingen op het Soefi pad heten Derwisj. Het is waarschijnlijk geen toeval dat ik net terecht ben gekomen in een klooster waar ik me als vrijwilliger heb aangemeld. 
'Wind' kan ook staan voor het geestelijke. Je ziet het niet maar het is er wel.

Tot slot is ook beweging een associatie met mijn queeste. De wind is natuurlijk een beweging, en als ik iets heb geleerd de afgelopen tijd dan is het wel dat beweging genezend is. Misschien vind je het raar maar als ik me slecht voel, down of onrustig, dan probeer ik te bewegen. Alles dat ik doe in huis probeer ik dan dansend te doen en vaak voel ik me dan vanzelf beter (al word ik er soms nog sjacherijniger van!), of ik doe oefeningen. Zo staat het "werveldansen", dat beoefend wordt door de Mevlana sekte in Turkije (Derwisjen), bekend als een van de fysieke methoden om te trachten een spirituele extase (majdhb) en contact met God te bewerkstelligen.

Dit is hoever ik momenteel ben in mijn zoektocht naar de betekenis van het 'Leven van de wind', en naar een mogelijke invulling van die oude wens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten