maandag 21 november 2011

(20-11-'11) Rode Klaver

Wie hier vaker komt kan zich misschien herinneren dat ik in het najaar van 2010 na enig aandringen hier en daar er achter ben gekomen dat ik lijdt aan Lichen Sclerosus, dit is een zeer vervelende huidaandoening van de vulva, mijn edele delen ofwel schaamstreek. In uitzonderlijke gevallen kunnen de woekerende cellen kwaadaardig worden. De een heeft meer last van deze kwaal dan de ander, en het kan op het ene moment meer last geven dan op andere momenten. Ik heb de pech dat ik de laatste tijd veel last heb. Ik zal niet in details treden maar zitten, fietsen, zelfs lopen kan heel vervelend zijn, je snapt dat er dan niet zoveel overblijft.

Ik vind het niet leuk om hierover te praten, het gaat uiteindelijk om private delen. Aan de andere kant lopen er heel wat mensen, vooral vrouwen rond die onnodig lijden omdat er niet makkelijk over wordt gesproken. Het is niet zielig ofzo, het is gewoon een feit waar mee moet worden gedeald. Bovendien: waarom noemen we schaamstreek niet gewoon trotsstreek, hoezo schamen!

Het is een aandoening die niet kan genezen en je moet in principe de rest van je leven onder controle blijven, omdat het zoals gezegd kwaadaardig kan worden, en omdat er akelige vergroeïngen kunnen optreden. Dat maakt het psychisch zwaar. Stress is een grote tricker van Lichen Sclerosus... Daar is hij weer die stress, die langdurige en overmatige stress die een lichaam na verloop van tijd zo verwoest.
Bijna iedereen met L.S. krijgt van de specialist hormoonzalf voorgeschreven. Met een bepaalde regelmaat moet je hormoonzalf op de aangetaste delen smeren, maar... bijwerkingen van die zalf zijn onder andere dat je huid dun en kwetsbaar wordt. Inderdaad, daar neem je de zalf juist voor!

Wat mij opvalt is dat ik toen ik nog niet wist dat ik L/S. had veel minder last had dan nadat ik het wist. Ben ik zo'n ingebeelde zieke, die zich allerlei symptomen inbeeldt? Feit is dat ik sinds ik de diagnose kreeg met hormoonzalf heb lopen worstelen. Aanvankelijk leek het beter te gaan, maar op het moment weet ik echt niet waar ik meer last van heb: het middel of de kwaal.

Nou, dat was een lange inleiding om te komen tot Rode Klaver.

Ik ging op zoek naar een alternatief voor de hormoonzalf en via veel omzwervingen kwam ik uit bij Soja en Rode Klaver. Soja is wat omstreden, dus zocht ik verder naar Rode Klaver en ik was onder de indruk van alle goede eigenschappen die men Rode Klaver toedicht.

Eigenschappen: bloedreinigend , ontsmettend, slijmoplossend, weerstand-verhogend, cholesterol verlagend.
Rode klaver kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt.Het is in het bijzonder nuttig bij herstel van een virusinfectie, en dan zeker als hoesten of slijm een symptoom is.
Een thee van klaver bloemen is uitwendig nuttig tegen huidcondities als eczeem.
Inwendig wordt Rode Klaver voor hoesten en diarrhee gebruikt, maar ook als bloed-
reiniger etc.
Ook heeft Rode Klaver een kalmerende werking en kan het hulpvol zijn bij de
behandeling van melanomen. 
Uitwendig gebruik: huidinfectie, eczeem, psoriasis, (bad), mondontsteking (spoelen), keelontsteking (gorgelen). Goed te gebruiken in zalf en/of créme!
Inwendig gebruik: bronchitis, hoest, heesheid, overgangsklachten (opvliegers), pijnlijke borsten tijdens menstruatie, astma, oedeem


Kortom, ik zag genoeg reden om aan de Rode Klaver te gaan. Ik ging op zoek via Google. Mijn verse  Humblecollega Yumi ging ook overstag omdat kauwen op de bloemblaadjes de trek in een sigaret zou verminderen... Enthousiast bestelden we allebei 1 kg Rode Klaver.

 
Tot mijn grote schrik bleek twee kilo Rode Klaver extreem veel. Yumi en ik kunnen beide tot het einde der tijden Rode Klaver thee  maken, drinken, - zalf maken, bloemetjes kauwen etc. Wat een stunt! Als een volleerde wietkweker heb ik de kruiden in hanteerbare porties verdeeld in kleinere zakjes.

Mocht je ook een beetje willen, laat het maar horen. Er is genoeg.

6 opmerkingen:

 1. ik wil graag thee maken van rode klaver die ik zelf pluk, maar hoe doe ik dat ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen,

   Gewoon thee zetten: water koken en op de bloemetjes gieten, even laten trekken en drinken.
   Ik gebruik het aftreksel dat ik maak door: 1 liter koud water met twee eetlepels bloemetjes 12 uur te laten trekken, daarna breng ik het geheel aan de kook. Dan laat ik het afkoelen en zeef het geheel. De bruinrode drank die ik overhoud doe ik in een oude limonadefles. Verdeeld over de dag drink ik twee tot drie glazen.

   Hier is een link met meer info: http://www.astrologie.ws/kruiden/rodeklaver.htm

   Verwijderen
 2. Waar kan ik zelf rode klaver kopen? Ik zou er graag thee van zetten. Plukken durf ik niet aan wegens gebrek aan plantenkennis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je geen @dres hebt achtergelaten want ik zou je wat kunnen sturen. Geef je adres maat als je interesse hebt.

   Verwijderen
 3. hoe maak jij die zalf,als je die zelf maakt?
  en kun je die zalf vaginaal gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en als je mij wat toe zou sturen , hoeveel kost dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen